+359 2 4916157

Намерете баланса между “да” и “не” в офиса

Advise&Tips1

Да, страхотно е да имате хармонични взаимотношения с вашите колеги и да бъдете отборен играч, но е важно да се знае кога трябва да отстоявате вашето мнение и позиция, за да не ви сметнат за “слабак” в офиса.За да стоите здраво на земята е важно да казвате “не”, когато се налага и особено в случаите
когато имате валидни аргументи за това си решение. Понякога умението да се казва “не” отваря врати, които не биха се отворили за хора, които казват само “да”. И така да видим в кои случаи това умение ще ви бъде от полза:

  •  Когато трябва да кажете мнението си на служебно събрание
    Служебните събрания могат да се превърнат в истински бойни полета, особено когато колегите ви са хора със силни характери и обичат да налагат мнението си. Да чуете мненията на вашите  колеги е жизненоважно, но не позволявайте те да изместят вашето мнение и да го оставят на заден план. Ако имате гледна точка  или идея, която искате да споделите, защото смятате, че тя ще допринесе за по-добра организация или резултати, но е различна от тази на вашите колеги, направете всичко възможно да вземете думата. Покажете уважение към идеите на вашите колеги, но се пострайте да илюстрирате, защо вашата идея си струва да бъде взета под внимание.Остане спокоен и съсредоточен и говорете ясно, като задържите вниманието на другите върху вашето становище.
  • Когато трябва да кажете “не” на ваш колега    
  • Много хора се притесняват да казват “не” на работното място.Това е просто дума от две букви и от решаващо значение да я ползвате, за да управлявате балансирано времето и задачите си.Вие можете да останете отборен играч и да помогнете на вашите колеги, но трябва ясно да дадете да се разбере, че това не трябва се превръща в навик и вие също трябва да спазите времето за изпълнение на вашите проекти.Нужно е да покажете правилно разбиране на текущите си задачи, да приоритизирате, защото е жизненоважно и ако се налага дакажете “не” да го направите кратко и ясно, без да се впущате в дълги обяснения.Ако можете да предложите алтернативно решение това ще демонстрира наличие на лидерски качества у вас и умения за решаване на проблеми.
  • Когато трябва да кажете “не” на шефа си
  • Стартирате на нова позиция и трябва да си изясните отношенията с вашия шеф. Нужно ли е да съгласите да работите допълнително и да поемате повече от това,което е описано в длъжностната ви характеристика? Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, но е добреда се подходи с нужното внимание и да се прецени всеки случай индивидуално. Все пак вашият шеф има последната дума в спора и той е този, който държи “ножа и маслото”.Да се съгласявате повсички въпроси с вашия мениджър, това може да повлияе по различен начин върху вашата кариера. Малко хора, които казват постоянно “да”печелят същото ниво на респект, което печелят тези, които умеят дипломатично да казват “не”. Не нужно да отхвърляте всяко предложениена шефа си, но когато го правите трябва да се аргументирате и уверено да поднесете мотивите си. Ако вашият шеф не иска да приемевашето “не”, намерете начин да отложите вземането на решение и проведете отново този разговор след няколко месеца, когато ситуацията се е променила.

Вие можете да бъдете отборен играч и да изградите чудесни отношенияс колегите си, но е важно да намерите правилния баланс между това да угаждате на всеки и да знаете кога да откажете – дипломатично,
но твърдо и решително. Доверете се на вашата интуиция и добро възпитание и така ще запазите уважението на вашите колеги и личното си пространство.

02 4916157

Chiarli007