+359 2 4916157

Как да използваме мейла при търсене на работа

Изпращането на мейли на бъдещи работодатели или след проведено интервю се налага все повече и повече в практиката. Добре е да сме наясно с някои общоприети правила и да ги спазваме, за да създадем по-добро впечатление.

  1. Изпращането на мейл е бързо, удобно и пести време. Можем да го използваме, за да отговорим на публикувана обява или пък да поддържаме връзка с наши познати от различни компании. Възможно е мейлът да изглежда доста формален начин за поддържане на комуникацията, но при неговото написване важат същите правила, които са валидни при писането на писмо. Вашият мейл трябва да бъде учтив, кратък и да създаде добра представа за вас в ролята ви на професионалист.
  2. Когато изпращате мейл, уверете се, вашият мейл адрес изглежда и звучи достатъчно професионално. Изпращането на автобиография или мотивационно писмо от адрес: [email protected] / [email protected] определено няма да създаде впечатление у бъдещият работодател, че сте професионалист, който държи и внимава за детайлите. Много по-добре би било да си създадете нов мейл адрес, който да бъде с вашето име, например : [email protected] . Мейлите от които даден кандидат си изпраща документите са част от имиджа, който той си създава преди срещата с работодателя.
  3. Изпращането на мейл след проведена среща или интервю се счита за проява на добро възпитание и познаване на етиката на бизнес комуникацията. Бихте могли да изпратите такъв мейл, ако е минало време след интервюто и все още нямате обратна връзка за резултата. Това ще покаже на интервюиращият вашият интерес към позицията, за която сте кандидатствали.
  4. В полето „относно” задължително включете позицията, за която сте изпратили документи. Така получателят по-лесно ще се ориентира и ще си припомни за вашата среща.
  5. Проверете мейла за правописни и граматически грешки. Няма да бъде във ваша полза да изпратите мейл, от който става видно, че не сте запознати с основни граматически правила.
  6.  Избягвайте да употребявате съкращения в мейла си. Някои от съкращенията, които се използват при чат или в социалните мрежи не е прието да се ползват при писането на мейли.
  7. Винаги се обръщайте лично към човека, на когото изпращате мейла. Започнете с неговото име, като не пропуснете да сложите Г-н или Г-жо пред фамилията му. Мейл без лично обръщение изглежда твърде индиферентен.
  8. Посочете контакти, на които лесно можете да бъдете открит: стационарен телефон, мобилен или друг мейл, който също редовно проверявате. Това ще даде шанс да се свържат с вас лесно и бързо и ще улесни комуникацията.
  9. Не използвайте в мейла цветове, емотикони, думи, написани с главни букви или подчертани.

 

02 4916157

Chiarli007