+359 2 4916157

Как да използваме описанието в длъжностната характеристика, за да си намерим желаната работа

Как да използваме описанието в длъжностната характеристика, за да си намерим желаната работа

Описанието на длъжността е изчерпателна информация за свободното място, за което се търси човек и дава ясна представа за задълженията, изискваните умения, видовете възнаграждение и културата в компанията. С две думи това е идеален наръчник за вашето мотивационно писмо и СВ и затова не бива да бъде с лекота игнорирано.

За да сте сигурни, че ще извлечете максимална полза от описанието на длъжността, ето жокери, които бихте могли да използвате за да увеличете шансовете си и да получите тази работа.

Прочетете внимателно обявата

Намирането на работа, може да се окаже трудна задача и това понякога води до прибързани заключения след първия прочит на дадена обява. Възможно е след първото прочитане на една обява да решите, че вие сте подходящия човек за тази позиция. Преди да пристъпите към изпращане на кандидатурата си дали не е добре отново да прегледате обявата и да се задълбочите в детайлите?

На пръв поглед може би заплащането и длъжността звучат атрактивно, но дали отговарят на задълженията, които са описани? Имате ли всички необходими умения?

Отделяйки време да прочетете отново внимателно описанието на длъжността, не само ще можете да разберете дали това е вашето бъдещо работно място и дали искате да станете част от тази компания, но дали и точно вие сте правилния човек за тях. Това ще ви даде идеи как да структурирате мотивационното си писмо и да подчертаете, че вие сте човека на който трябва да се спрат.

Доколко пасвате на позицията

Да предположим, че вече прочетохте описанието на длъжността пет пъти. Сега е време да видим дали е точно за вас тази позиция.

Започнете с подчертаване и удебеляване на ключовите елементи в позицията – от най-често посочваните задачи и задължения, които са изброени до основните умения, които са нужни за да ги осъществите.

Използвайки този метод ще можете да си дадете сметка за вашия опит и способности и така ще избегнете изкушението да напишете неща, които не са релевантни към тази позиция.

Възможно е да имате изключителни умения в дадена област, но ако те не са релевантни за тази позиция, това едва ли ще ви донесе ползи. Не бива да забравяте, че хобито и интересите нямат нищо с общо с описанието на длъжността и те могат да бъдат ирелевантни към търсената позиция.

Индивидуализирайте подхода си

След като направите списък на нещата, които ви правят уникални, време е да обмислите как да направите резюмето в СВ-то и първият параграф на мотивационното си писмо. Желателно е те да отговорят на това, което работодателят търси.

Например, ако вашето образование е по-релевантно от професионалния ви опит до момента, започнете с това, за да привлечете вниманието на служителя от подбора.

Не забравяйте, че дори първите изречения от мотивационното писмо и резюмето в СВ-то ви да са перфектни, останалата част може да ви провали, ако не й отделите достатъчно внимание.

Добре е да ги адаптирате в съответствие с описанието на длъжността за която кандидатствате и ако е нужно да премахнете някои аспекти на вашите умения или пък да акцентирате на други.

Подгответе си примери

Описанието на вашите умения и опит не е достатъчно. За да демонстрирате, че сте подходящи за тази позиция е нужно да подкрепите горното с примери от реалния живот, които доказват, че действително притежавате посочените умения и опит. Ако сте писали, че притежавате аналитично мислене и внимание към детайлите, помислете за подходящи примери от професионални живот с които да докажете тези твърдения.

Жокер: работодателят е посочил какви умения желае да има кандидата (изброени са в описанието на длъжността). Вашата задача е да помислите за пример, с който да демонстрирате, че ги притежавате. Това би могло да бъде например изграждане на добри взаимоотношения с клиент и резултата да бъде увеличаване продажбите или пък проект, който да подобри практическата работа на потребителите на вашия продукт или услуга. Опитайте се в примера, който давате да посочите реални цифри или проценти.

Например можете да кажете, че сте инициатор на идеи с които са се увеличили продажбите с 5% на компанията, отколкото просто да посочите, че имате участие в увеличаването на продажбите.

По този начин ще можете да посочите какъв конкретно ще бъде вашия принос в бизнеса.

Проверете внимателно написаното

След като оформите мотивационното си писмо за конкретната обява по начин, който демонстрира ефективно вашите най-подходящи умения е време за проверка.

Можете да помолите ваш приятел, колега или ментор да прочетете написаното и да ви даде обратна връзка. Ако те не могат да разберат, защо кандидатствате за тази работа и кое точно ви прави подходящи за нея, това може да означава, че трябва да поработите още малко върху мотивационното си писмо. Това е и чудесен начин да се открият грешки, които може би сте допуснали или пък да ви кажат за нещо, което сте пропуснали.

Вие също трябва да проверите документите, които изпращате, за да сте сигурни, че те отговорят на посочените в описанието изисквания.

Написването на мотивационно писмо за конкретна позиция, може да отнеме време, но пък ще е индикатор, че имате истински интерес към тази работа и ще акцентира на факта, че притежавате точните качества, които търси работодателя.