+359 2 4916157

Три грешки при интервю за работа, които мислите, че сте избегнали, но всъщност не сте

Излизате от последното интервю за позицията, която желаете и мислено превъртате всички въпроси и отговорите, които сте дали до момента. Няма как да не ви изпратят оферта,  защото всичко изглежда перфектно и сте се справили блестящо. Отдавате се на мечти за желаната работа и единственото, което ви остава е да чакате офертата. Само, че тя не пристига.  И тогава си давате сметка, че нещо може и да се е объркало в това последно интервю или пък да сте подценили сложността на интервюто. Да разгледаме трите най-често допускани грешки, които кандидатите правят и не си дават сметка за това.

1.       Пропуснали сте истинската причина, поради която се е състояло това последно интервю

След няколко проведени интервюта сте поканени на последното с което да се срещнете с висшия мениджмънт на компанията. Обикновено кандидатите си мислят, че трябва да се придържат към това, което до момента са отговаряли. Все пак тези отговори са ги довели до последното интервю, защо трябва да променят стратегията си?

Точно тук е грешката. Вероятно не осъзнавате, че критериите по които ви оценяват се променят в процеса на напредване на интервюто. Ако в началото мениджърите са проверявали ваши технически умения, за да проверят дали сте подходящи за тази позиция, то сега вече ще искат да разберат за вашия минал опит и до колко той ви прави подходящ.

След като веднъж са решили, че отговаряте на техническите изисквания ще започнат да търсят какви други умения притежавате. Когато сте на второ или трето интервю бъдете много внимателни как интерпретирате въпросите, които ви задават. Например въпросът : „С какво ще допринесете за развитието на нашата компания (екип), ако ви изберем?“ може да изисква отговор, различен от този, който сте давал до момента. Вие вече сте дали технически отговор на този въпрос и затова тук трябва да наблегнете на други ваши качества: лидерство, изграждане на междуличностни взаимоотношения, комуникация с колегите и т.н. Колкото по-добре представите тези свои умения, толкова по-големи шансове имате да получите офертата.

2.       Чакахте твърде дълго, преди да изпратите мейл с благодарност след интервюто

След интервюто сте останали с впечатление, че вие сте избрания кандидат и затова вместо да изпратите мейл с който да благодарите за възможността, която ви се дава и да споделите вашите впечатления, вие просто стоите и чакате.

Независимо какъв ще бъде отговорът на компанията след това последно интервю, не можете да спрете да действате като кандидат, докато нямате в ръцете си оферта за работа. Последващият мейл след интервюто може да бъде толкова важен, колкото и самото впечатление, което сте направил на интервюто. Независимо от това дали решението ще бъде във ваша полза, изпратете мейл с който да изразите ентусиазма си за тази позиция и желанието си да започнете на нея. Това е последният ви шанс да продадете кандидатурата си и да повторите, защо вие сте правилния избор.

3.       Забавихте се с изпращане на препоръките

Работодателите се чувстват комфортно, ако им предоставите препоръки от ваши бивши колеги или шефове. Много често в края на интервюто може да ви помолят да изпратите такива. Тази молба може да звучи незначителна, но не бива да я подценявате. Много често кандидатите се бавят в изпращането на препоръки, а е желателно това да стане в рамките на 24-48часа след интервюто. Ако се забавите седмица или повече много неща могат да се случат. Възможно е служител на компания да реши да кандидатства за тази позиция и понеже го познават , може по-лесно да вземат решение в негова полза. Възможно е другите кандидати да разполагат с препоръки и да ги изпратят преди вас, което значи, че те ще имат много по-големи шансове за получаване на офертата. Във време на криза има вероятност финансовия директор да се възпротиви срещу наемането на още един служител и да предложи работата, която трябва да се свърши да бъде разпределена между хората, които вече са в компанията. Колкото повече се бавите, толкова намалявате шансовете си за получаване на оферта.

 

Тези три грешки е лесно да ги допуснете. Когато нещата се развиват положително по време на последното интервю, кандидатите остават с впечатления, че офертата е вече получена и могат да попаднат в капана на описаните ситуации. Докато нямате оферта не бива да спирате да мислите как да впечатлите интервюиращите, затова бъдете нащрек и представете себе си в най-добрата светлина.