+359 2 4916157

Възможно ли е да саботирате интервюто си за работа, без дори да го подозирате?

С някои глупави изявления, можете да излезете от надпреварата за мечтаната работа,  без дори да си дадете сметка за това. За съжаление много кандидати следват лоши съвети и действително имат нужда от опреснителна информация какво е прието и какво не е прието да се каже по време на едно интервю. Ето няколко конкретни примери:

1.Съжалявам,че закъснях.

Нека да започнем с основните неща: никога, никога не закъснявайте на интервю за работа. Нямате никакъв шанс да дадете добро обяснение и дори да сте перфектния кандидат вече сте си вкарали автогол. Стандартните извинения (задръстване,  стачка в метрото, кучето ми изяде обувките, извънземни ме отвлякоха по пътя) не са достатъчно добри. Интервюиращият мисли: „Ако той/тя не може да дойде навреме за интервю, какво ли можем да очакваме, ако го наемем на работа?“

2.Аз обичам да работя с хора и съм екипен играч.

Не е ли по-добре да прескочите клишетата? Те са скучни, отегчаващи и не се запомнят. Давате ли сметка, колко пъти интервюращият е чувал тези фраи? Тези ваши „силни“ страни за съжаление не правят впечатление на отсрещната страна. В крайна сметка да работите с хора и да сте екипен играч са минимални изисквания за да се квалифицирате за почти всяка работа. За да направите отлично впечатление трябва да действително да посочите вашите силни страни и например да разкажете как сте постигнали последните страхотни резултати, заедно с вашия екип и по какъв начин сте съумели да управлявате паралелно различни дейности.

3.Имам МВА, докторска степен, редица награди и публикации ( и други явни неистини).

Добре, повтаряйте след мен: Не бива да лъжа на интервюто за работа – особено, ако има отлични шансове да ме хванат. Знаете,че да се лъже не е добра идея. Чувала съм доста истории на ЧР Директори, които не са предлагали работата на определен кандидат, защото са го хванали,че дава невярна информация. Дори „малка, бяла лъжа“  (например да си завишите заплатата,която получавате в момента, да промените дати на предишна позиция, която сте заемали) може да ви се обърне срещу вас. Интервюто и без това си е стряскащо и натоварващо, затова няма смисъл да декорирате миналото си.

Не е нужно никому да казвате цялата истина. Бихте могли просто да подчертаете вашите положителни качества и да омаловажите вашите слабости. Това е добър маркетинг. Внимавайте за не прекрачите границата на добрата самореклама.

4.Искам да сменя моята настояща работа, заради сегашния си шеф.

Да, интервюиращият ще иска да знае, защо желаете да смените сегашната си позиция (или тази, която последно сте заемали). Светът е пълен с ужасни шефове и  е много изкушаващо да хвърлите цялата вина на бившия си шеф. Не го правете.

Избягвайте негативните изказвания за вашия бивш или настоящ шеф. Никой не иска да наема човек, който постоянно се оплаква и мрънка, човек, който винаги има извинение и който  влиза идеално в ролята на жертвата.

Как трябва да се държим, ако наистина имаме реални основания да негодуваме от бившия си или настоящ шеф? Това е важен момент от вашата история (не са се държали справедливо с вас), но трябва да намерите неутрална и дипломатична позиция за да говорите за това.

Проблемно изказване: „ Трябва да напусна, защото новият ми шеф има нещо срещу мен. Той назначи всичките си бивши колеги от старата фирма, дава им най-добрите клиенти, независимо от това,че те дори нямат идея как да говорят с тези клиенти.“

Позитивно изказване: „Компанията назначи нов шеф на отдела и това доведе до промени в начина на работа. Имайки предвид новата структура на екипа, аз трудно виждам възможности за израстване и понеже искам да се развивам и да поемам нови предизвикателства, смятам, че е редно да потърся нови възможности.“

Една и съща ситуация, две различни формулировки. Сложете фокус върху това,че търсите нови предизвикателства, а не, че се опитвате да избягате от ситуация, която е неблагоприятна за вас.

5.Моята единствена слабост е,че  аз работя прекалено много.

Наистина ли? Това е вашата единствена слабост? Колко трагично! Как успявате да спите през нощта?

За голямо съжаление, много интервюиращи обичат да питат : „ Коя е най-голямата ви слабост?“ Бъдете готов да дадете отговор на този въпрос. Да, в много книги се дава следния съвет: „превърнете вашата силна страна в слабост“. Това е лош съвет. Може и е работил при първия кандидат,който го е използвал, но като цяло не работи опредлено.

Хората от подобора не са глупави. Те ще видят,че вие не отговаряте на този въпрос и двата варианта, които ще приложат са: или ще ви притиснат докато не получат отговор или ще решат, че не си заслужва да си губят повече времето с вас.

Интелигентното решение в този случай е да посочите ваша слабост, която няма да стресне интервюиращият и да му разкажете какви мерки сте предприели, за да я преодолеете.

6.Като продължение на нашият разговор до момента има ли някаква конкретна причина да не изберете мен за тази позиция?

Ето още един пример на зле използван съвет по време на интервю. Подвеждащата логика тук е,че трябва да питате интервюиращия какво не харесва у вас и по този начин да изгладите недоразумения, ако има такива.

Досега не съм виждала този подход да работи положително за кандидата. Първо вие поставяте интервюиращия в неудобно положение. Той може да реагира и агресивно (в зависимост от начина по който формулирате въпроса си).

Със сигурност няма да получите отговор на този въпрос. Много компании специално обучават интервюиращите да не дават конкретни отговори и обратна връзка в която има детайли. Нормално е след интервюто,  човекът, който го е провел да си прегледа записките, да преосмисли чутото и едва тогава да си състави мнение за кандидата.

В заключение, най-лошото нещо, което можете да направите е да създадете негативно впечатление за себе си в края на интервюто. Двата запомнящи се момента в интервюто са първото и последното впечатление, което сте направили. Наистина ли искате да последното впечатление за вас да създаде негативна нагласа у интервюиращия?

7.Нямам никакви въпроси.

Знаете,че този момент ще дойде и интервюиращия ще попита: „Имате ли някакви въпроси към мен?“

Отговорът е винаги : да. Подгответе си поне три въпроса още преди началото на самото интервю. Започнете с въпрос, който показва,че сте проучили компанията, позицията и наистина се вълнувате от това да я получите точно вие и точно в тази фирма.

Дори да сте задавали въпроси по време на самото интервю, трябва да имате един за края му. Интелигентните въпроси ще ви помогнат да им покажете как вие мислите и къде са вашите интереси и затова е важно да се концентрирате върху въпроси,  чиито отговори ще ви помогнат да се откроите след това с резултатите, които ще постигнете.

 

02 4916157

Chiarli007