+359 2 4916157

Преди да отговоря каква заплата очаквам…

growing-salary

“Какви са вашите очаквания за заплата?” – този въпрос със сигурност ще бъде зададен по време на интервюто. По-добре е имате отговор на него, а не да импровизирате или да се опитвате да го отклоните. “Колкото дадете” или “Каквото е предвидил работодателя” – определено не е най-доброто, което можете да отговорите, затова пропуснете го пропуснете като възможни отговори.

Изгответе си стратегия, за да може наистина да получите, това, което ви удовлетворява и въпреки това работодателя да избере вас. Когато обмислите отговора на този въпрос, имайте предвид следното:

1.Когато дадете най-ниското и най-високото си очакване на заплата, добре е да бъдете подготвени,че повечето работодатели ще се спрат на това, който сте дали като най-ниска цифра. Затова внимавайте с каква сума ще стартирате, защото тя може да се окаже заплатата, която ще получавате. Работодателите вярват,че ако те посочат интервала на заплащане вие ще изберете на най-високото и затова предпочитат да чуят от служителя какво би го удовлетворило.
Не забравяйте,че заплатата е само един елемент от цялостното възнаграждение, затова можете да компенсирате сумата с други добавки: гъвкаво работно време, по-голям отпуск, възможност за обучение и т.н.

2.В случай,че нямате идея каква може да е заплатата, която работодателя е определил за тази позиция, тогава е добре да посочите по-широка гама. Така не рискувате да излезете от границите на това, което е предвидил и да ви отхвърлят, защото не попадате в рамките на възнаграждението, което е са готови да платят.

3.Според редица проучвания, когато дадете вашите очаквания за заплата, работодателят никога няма да ви направи оферта под долната граница на това, което сте посочили. Затова наистина е добре да обмислите внимателно тази цифра.

4.Интересен факт е,че хората се доверяват повече, ако сумата, която поискате не е кръгло число. Например, ако кажете,че искате 2360лв заплата, а не 2000лв. Помислете върху това : Ако някой ви каже,че в даден магазин са влезли 105 клиента (а не 100), хората са склонни да вярват,че наистина сте преброили всеки клиент и затова биха били по-склонни да приемат цифра, различна от кръгло число.

5.Преди да отидете на интервюто е добре да определите в главата си двете цифри – на най-ниското и най-високото възнаграждение, което сте склонни да приемете. Така вие имате яснота какво искате да постигнете и ако ви предложат сума, която не сте планирали можете да коменсирате с други добавки. Давате ясен сигнал, че сте наясно с вашите умения и знаете за каква сума бихте искали да ги предложите.