+359 2 4916157

Езикът на тялото по време на интервю

Интервюто за работа може да бъде мъчително за много кандидати и със сигурност много от тях се притесняват как точно ще премине.

Ето уместни съвети в тази връзка, като започнем с това, което категорично трябва да избягвате:

 • Някои мениджъри твърдят, че могат да преценят даден кандидат в рамките на 30 секунди. Това до голяма степен се дължи на външния вид на кандидата и на невербалните сигнали, които идват от неговото тяло. Направете всичко възможно да спечелите присъстващите още с първото „Здравейте”, усмивката и начина, по който подавате ръка за поздрав. Избягвайте поздрава наречен „мъртва риба”, тоест да подавате ръката си вяло. Стиснете енергично ръката на човека, който ви поздравява, усмихнете му се искрено и задължително го гледайте в очите.
 • Седнете на стола, като се опитате да не се люлеете, клатите краката си, барабаните нервно с пръсти по масата, почесвате и т.н., защото ще изглеждате като човек, който не може да се съсредоточи и да остане фокусиран дори за няколко минути. Вие сте на интервю за работа, а не на среща с приятели. Виждала съм в практиката, случаи, когато клиентът елиминира даден кандидат като потенциален служител, защото си е позволил лукса да преметне небрежно глезена си върху коляното и да остане в тази поза по време на интервюто.
 • Избягвайте да разтривате врата и гърба си, дори да имате в момента схващане, защото тези жестове се тълкуват като незаинтересованост към разговора.
 • Не разтривайте и докосвайте носа си. Това подсказва, че не сте напълно честен и се опитвате да прикриете нещо.
 • Събирането и скръстването на ръцете говори за недружелюбност и неангажираност.
 • Кръстосаните и леко поклащащи се крака действа доста разсейващо и показва,че явно се намирате в неудобно положение.
 • Не гледайте с празен поглед. Това е поглед на човек, който се дистанцира от случващото се.

Какво бихме препоръчали:

 •  Стойте с изправен и леко наклонен напред на стола си. Опитайте се да синхронизирате жестовете си с тези на говорещият. Това ще демонстрира ангажираност към разговора и съгласие с това, което се казва.
 •  Покажете вашият интерес като демонстрирате ентусиазъм към това, което се дискутира в момента. Можете да клатите глава в знак на съгласие и да правите позитивни жестове.
 •  Установете приемлива дистанция между вас и интервюиращия и не навлизайте в неговото лично пространство.
 • Бъдете умерени в използването на парфюми и различни аромати, които могат да предизвикат дори алергични реакции у отсрещната страна. Ако провеждащият интервюто получи главоболие от уханията, които се носят от вас, това едва ли ще бъде отчетено във ваша полза.
 •  Когато се прави панелно интервю, уверете се,че удостоявате с поглед всеки от присъстващите, но нека погледа ви да не скача като топка за тенис от човек на човек. Нека най-голяма част от вниманието ви да бъде насочена към човека, който ви задава въпросите.
 • Възможно е да се наложи прекъсване на интервюто. В този случай покажете готовност да напуснете за малко стаята, за да осигурите лично пространство на интервюиращите.
 • Ако интервюто се води по телефона горещо препоръчваме да се изправите и да се разхождате, докато говорите. Това увеличава притокът на кръв към мозъка и можете да дадете по-добри отговори на поставените въпроси.

Сбогувайте се учтиво и внимателно.

След като сте задали няколко въпроса и сте получили отговори, можем да приемем, че интервюто е приключило. Не бива да губите все още контрол. Направете необходимото да стиснете ръката на интервюиращия със същата увереност с която сте го поздравили. Бъдете сдържани в жестовете след като напуснете стаята, а дори и самата сграда и едва когато сте в седнали удобно в колата си или таксито, можете облекчено да въздъхнете и да се отпуснете.

02 4916157

Chiarli007