+359 2 4916157

Преговаряте ли за заплата? Три стъпки, за да договорите по-висока заплата.

Преговаряте ли за заплата? Три стъпки, за да договорите по-висока заплата

Поглеждате през масата и очите ви се срещат. Премигвате и след това бързо поглеждате встрани. Усмивка ли беше това или така ви се стори? Искрено се надявате да е било, защото вие също се усмихвате. Не, не сте на среща. Вие сте на интервю за работа и всичко върви чудесно. Това е втората ви среща с вероятно вашия бъдещ работодател и вие се чувствате така, сякаш наистина сте попаднал на правилното място.

Вашето СВ успешно е преминало през първата селекция, минало е първото интервю и сега сте към края на второто. Работодателят определено се интересува от вас и вашите умения. Сега остава въпросът, колко ще им струва да ви наемат? Така, поемете си дъх сега, следва най-сложната част: преговорите за вашата заплата.

Преговорите за заплата приличат малко на първата целувка. През цялото време си мислите за нея и сте нервни преди да тя да започне, но веднъж, като стартира би трябвало да се случи по съвсем нормален и лесен начин, ако разбира се следвате следните три стъпки:

  1. 1.       Не забравяйте да преговаряте!

Това изглежда лесно, нали? Повечето хора не знаят, че трябва да водят преговори за заплатата и само малцина го правят. Обикновено причината да не го правят е изцяло емоционална: Какво ще стане, ако ми кажат „не”? Какво ще стане, ако това ги ядоса? Какво ще стане, ако това ги накара да променят решението си ме наемат?

Успокойте се. Подборът на персонал е много сериозен бизнес и повечето работодатели прекарват много време в изработване на стратегии как да подберат и да задържат най-добрите таланти на пазара. Ако те ви искат, това означава, че наистина ви искат и факта, че вие желаете по-висока заплата няма да ги спре да ви искат. Да, наистина, могат да ви кажат „не”, но ако вие твърде много завишите исканата сума – 250 000долара годишна заплата за служител, който сега започва работа, по-скоро ще ги накара да ви изхвърлят от офиса си.

В резюме – винаги се опитвайте да преговаряте, няма значение какво, защото наистина няма какво да губите.

2.Никога, ама никога не започвайте първи.

На въпроса каква заплата очаквате, би било добре да отговорите нещо в стил: „Аз наистина имам интерес към предлаганата от вас позиция и съм сигурен, че можем да постигнем решение, което да удовлетворява всички ни.” В случай че продължават да ви притискат с въпроси да посочите точна сума, не се страхувайте да ги попитате направо каква заплата те предлагат. Тук ключовият момент е да ги накарате те първи да кажат цифра.

В голям процент от случаите, те имат идея колко точно искат да ви платят и тяхното желание е да ви кажат число, което да направи и вас щастливи. Могат дори да ви изненадат приятно и да ви предложат много повече отколкото вие първоначално сте смятали да поискате. По този начин вие ще получите много информация за това колко точно те смятат да платят за тази позиция.

В случай че успеете да ги накарате да кажат първата цифра, вие сте вече в позиция да поискате повече, това към което всъщност се стремите от самото начало (виж точка първа). Мениджърите човешки ресурси рядко ще ви кажат, че не може да се предоговори исканата от вас сума, така, че винаги има място за лавиране.

3.Намерете златната среда.

Това е може би най-важният съвет, който можете да получите: Да знаете какъв е минимумът, който можете да приемете и да се чувствате щастливи. Това съвсем не е до какво можете да си позволите или какво мислите, че заслужвате, това е свързано с чувството на щастие и удовлетвореност. Кое е най-малкото, което бихте могли да приемете и отново да бъдете щастливи? Задавайте си този въпрос постоянно и не спирайте да го правите, докато накрая наистина не стигнете до истинския отговор.

Например, ако вие вече знаете, че не бихте могли да бъдете щастливи започвайки нова работа, ако не ви платят най-малко 75 000долара на година и работодателят ви предложи 65 000долара (следвали сте правило номер 2), накарали сте ги те да кажат първата цифра), тогава съвсем няма да бъде трудно да отговорите така:” Това наистина е много щедра оферта от ваша страна, но аз не съм в състояние да приема нищо, което е под 75 000 долара.”

Веднъж след като знаете сумата, която вас удовлетворява, вие вече сте в състояние да водите преговори и имате невероятно предимство. При всички случаи вие печелите, независимо от това, каква ще бъде тяхната реакция на това ваше изказване. Ако те ви отговорят: “ Не бихме могли да дадем 75 000 долара.”, тогава ще знаете, че трябва да откажете тяхната оферта. Защо? Защото вие сте наясно, че ще бъдете нещастни, ако ви плащат по-малко от 75 000 долара. Ако ви отговорят: „Мисля, че бихме могли да удовлетворим вашето искане.”, тогава вие сте получили, това, което искате: нова работа и заплата, която ви прави щастливи. Нали това е всъщност, което искате?

Източник :http://www.glassdoor.com/blog/negotiating-salary-stepsto-bigger-offer/

02 4916157

Chiarli007