+359 2 4916157

Как да се превърнете от мениджър в лидер?

Знаете ли разликата между мениджър и лидер?

Много често те имат почти една и съща длъжностна характеристика. Що се отнася до начина им на работа, там разликите са значителни.
Мениджъри: са съсредоточени върху задачите. Те управляват, планират, координират, внедряват системи, фокусират се върху процесите и структурите и делегират. Мениджърите обикновено се питат как и кога.

Лидери: са фокусирани върху хората. Те се обучават, осигуряват обучение и подкрепа, вдъхновяват действия и инвестират време в своите колеги, за да гарантират, че всеки работи за постигането на една и съща цел. Вместо “как и кога” лидерите са склонни да питат “защо”.

Лидерският подход води до намаляване на текучеството – казва Андрю Морис, директор на Robert Half.

Изучаване на детайлите

Когато за първи път бъдете повишен на мениджърска позиция е нужно да изучите особеностите на тази роля. След като усвоите основите неща е добре да отделите време и да помислите какъв тип лидер бихте желали да бъдете, за да може вашия екип да получи най-доброто.

Преход от мениджър към лидер

Някои се раждат лидери, но на други им се налага да се научат да бъдат такива. Когато е настъпил подходящия момент, вие можете да се превърнете в лидер, който има отлични умения за комуникация, може да делегира, вдъхновява и мотивира хората около себе си.

В случай, че имате нужда от повече подкрепа, срещнете се и разговаряйте с лидерите във вашата организация и ще откриете, че повечето от тях не са се родили такива, а са се научили как да станат.

След това е време да обърнете внимание на следните съвети:

Съвет 1: Първото нещо, което трябва да направите е да разберете какъв  стил на управление имате. Как управлявате екипа или отдела си? Какво мислите, че ви прави велик лидер? От какъв тип подкрепа се нуждае екипът ви?

 

Съвет 2: Помолете мениджъра или ЧР да ви помогнат. Те могат да дават съвети и евентуално да ви обучат или да ви дадат полезни материали за четене.

Съвет 3: Задължително направете тест за личностни черти. Такъв тест наистина ще ви помогне да научите повече за вашия поведенчески стил. Колкото повече разбирате собствения си поведенчески модели, толкова по-добър лидер ще бъдете.

Съвет 4: Съсредоточете се върху това, което вършите добре. Вместо да се опитвате да станете друг човек, съсредоточете се върху това да вършите по-добре от останалите. След това разгледайте аспектите на вашия лидерски стил бихте могли да подобрите.

Съвет 5: Инвестирайте в хората си. Погледнете екипа си и попитайте себе си какво можете да направите, за да ги развиете като хора и служители. Колкото повече делегирате на персонала си, толкова по-голяма ще бъде възвръщаемостта за вас като лидер и за вашата организация.

Съвет 6: Правете стъпка по стъпка. Не можете да станете веднага лидер. Работете само върху един аспект от своето самоусъвършенстване в даден момент. Ако можете да си намерите наставник, за да ви дава съвети, още по-добре.

Съвет 7: Бъдете отворени за обратна връзка. Най-добрите лидери имат симбиотична връзка с екипа си, където могат да се учат един от друг. Отделете време, за да потърсите обратна връзка и да помислите върху нея.

 

И накрая, нека не забравяме: лидерите стават добри мениджъри, не всички мениджъри стават велики лидери, но всички мениджъри могат да се научат да бъдат велики лидери.