+359 2 4916157

Как да си създадем интелигентна стратегия за търсене на работа

Hunting for job

 

Търсенето на нова работа, особено, ако тя е в следствие на съкращения или промени, които са извън вашия контрол, наистина може да се окаже труден процес.Понякога хората са под въздействието на стрес и се изкушават да кандидатстват за много работни места,дори да са наясно,че не са подходящи за тази позиция.Пазарът в България не е голям и наистина не прави добро впечатление, ако кандидатствате за различни позиции в една и съща организация.Служителите в подобра могат да останат с впечатление, че наистина не сте наясно със себе си и какво точно търсите и просто да игнорират вашето СВ.

Намирането на нова работа не е лесно и нашите надеждимогат да бъдат лесно попарени, ако не получаваме покани за интервюта или пък ни изпращат откази.Ето затова е нужно да имаме стратегия, за да действаме интелигентно.

Първо си изяснете позицията, която търсите.Когато имате правилните критерии и знаете какво търсите е лесно да определите посоката в коятода се движите.Вижте нивото на вашите умения, вашата експертиза, каква заплата се получавали досега, каква искате да получавате в бъдеще, кои са компаниите в които бихте искали да попаднете, дали имате удобен транспорт до работното място, дали може да имате гъвкаво работно време. Направете предварително проучване на пазара. Търсят ли се хора с вашите умения, има ли много конкуренция, кои компании изпитват недостиг на служители като вас.

След като имате този анализ направете корекция, ако е нужно и синхронизирайте вашите очаквания и това, което реално предлага пазара.

Помислете и позиции, за които досега не сте кандидатствали, но пък имате нужните знания и ще се справите отлично и ги добавете в списъкана работите за които ще изпращате СВ-то си.Определете с какви задачи и цели можете да се справите и кои няма да ви бъдат по силите. Преди да си изпратите СВ-то, трябва да бъдете наясно какво можете да предложите на този работодател и тази организацията.Помислете върху опита и уменията, които сте придобили през последните две години и преценете, кое точно ще ви открои от тълпата и кое ще ви даде предимство пред другите кандидати.Това трябва да намери израз във вашето СВ и в мотивационното писмо, което ще изпратите. Те ще са визитката с която ще привлечете вниманието върху себе си и ще бъдат  трамлин за да получите покана за интервю.

Насочете се към определени фирми, не само към определени позиции.Можете да се запознаете със служител,който вече работи там, да влезете в контакт с човека, който отговаря за разширяването на екипа и да разберете повече за работата там : имат ли нужда от нови служители, кога плануват да увеличат екипа си и т.н. Дори, ако в момента няма отворена позиция, но може след време да се представи такава възможност и вие да бъдете един от първите поканени за интервю.

02 4916157

Chiarli007