+359 2 4916157

Как да отговорите на труден въпрос по време на интервю

За някои кандидати въпросът : „Какво ви прави уникални?“ може да се окаже препъни камък по време на интервюто. Да, вие знаете, че имате квалификацията и уменията за тази работа, но какво точно ви отличава от другите и ви прави по-ценен?
 
Отговорът е: не е нужно да знаете, нито пък трябва да сте Супермен, за да отговорите успешно на този въпрос.
 
Да разгледаме няколко начина по които можете да отговорите на този въпрос и да впечатлите интервюиращия.
 
За да направим това, нека първо да видим как НЕ трябва да отговаряте. Интервюиращият не се интересува особено много от това дали сте член на музикална група или можете да наредите кубчето на Рубик за 30 секунди.
 
Когато чуете въпроса: „Какво ви прави уникални?“ това означава, че в действителност ви питат: „Защо да наемем точно Вас? Защо да не избера другите кандидати, които ще интервюирам?“ Вашата задача е да отговорите на този въпрос.
 
Няма нужда да се впущате в лирични отклонения, защото те няма да убедят интервюиращия. Целта ви е да построите отговора си така, че да чуете: „Вие сте нает.“ Помислете кое ще ви направи по-ценен, ако точно вие бъдете избран за тази позиция и съответно посочете тези качества, които ще ви откроят от останалите.
 
Ето няколко чудесни начина да отговорите на въпроса за уникалността, като се обосновете на неща,  за които знаете,  че работодателите наистина се интересуват- вашият минал опит, знания, умения и вашите личностни качества, които са плюс за тази работа.
 
Например:
“Моят опит е малко по-различен от този на останалите в тази област, което ми дава уникална опция, да видя решения, които са креативни и подходящи. Например, аз дойдох с X решение [посочете решението] за да реша проблема Y (използвайте доказателства под формата на цифри, които наистина подчертават успеха на вашето решение.)
 
Друг пример, който да лежи на вашия предишен опит:
“Вярвам, че моето образование в X [посочете образованието, което имате] в комбинация с моя професионален опит в Y ми дават особено голямо предимство, когато се налага да разреша [типичен или критичен проблем с тази работа]. Например, в [име ситуация], предприех [име действието, което сте предприели] и достигнах до [име на резултатите, които получавате, отново, под формата на числа, ако това е възможно].”
 
В случай, че позицията го изисква и знаете, че уменията за комуникация и организация са важни, можете да кажете нещо подобно:
 
“Вярвам, че имам изключителни организационни умения. В последната си работа създадох нова система за приоритизиране на задачите, което оптимизира нашата производителност и я подобри с 20%.”
Когато добавите конкретни цифри в отговора си, това ще го направи от добър отговор в отговор, който определено ще привлече вниманието.
 
Ако имате някакъв опит или умения, които биха ви направили ценен за тази роля, сега е моментът да ги споменете. Не се фокусирайте върху вашата „уникалност“, а върху стойността, която ще имате като служител на тази позиция. Нека отговорът ви бъде впечатляващ и ви открои от останалите, а това може да стане, а го съчетаете с цифри или проценти.
 
При следващото интервю за работа се опитайте да ползвате тези препоръки и положителния резултат може да дойде по-скоро отколкото очаквате.