+359 2 4916157

Не използвайте това мотивационно писмо!

Не използвайте това мотивационно писмо!

 не използвайте това мотивационно писмо

XYZ XYZ

ж.к.Дружба 1, …

гр. София

Тел: 0898…

Е-mail: [email protected]

Мотивационно писмо

 

УВАЖАЕМИ Г-НЕ / Г-ЖО,

Бих желала да кандидатствам по обявата за длъжността “ЬБВ”, публикувана в Jobs.bg от …г.

Това, което ме привлече е фактът, че обявената от Вас позиция е в областта, в която имам желание да се развивам.

Желанието ми е да работя в млад и динамичен екип, за компания със стил и високи стандарти на работа, в която се цени новаторството и инициативността. Интересът ми бе породен и от това, че Вашата компания се ползва с много  добра репутация.

По време на работата ми до сега са ми били предоставяни задания с увеличаващ се обем на отговорностите, посредством които аз имах възможността да усъвършенствам организационните си и комуникативни способности. Професионалния ми опит и личните ми качества ми дават основание да смятам, че бих могла да отговоря на високите стандарти за качество и да допринеса за по-ефективната работа изисквани от Вашата компания.

Искам да се запозная с нови начини на работа и да работя в екип, в който бих могла да разширя познанията си. Търся възможност да работя за компания, в която има високи стандарти на работа и истински професионализъм.

В случай, че ми бъде предоставена възможност да се присъединя към Вашия екип от професионалисти, моите умения, знания и искрено желание за работа ще допринесат за доброто представянето на Вашата компания.

Вярвам, че ще разгледате моята кандидатура. Ще се радвам да обсъдим професионалния ми опит и квалификация и планове за развитие.

Очаквам да се свържете с мен на телефон …  или на е-mail: …в  удобно за Вас време.

Приложение: Автобиография

 

С уважение,

XYZ XYZ

 

Познато ли ви е? Няма начин! Сигурно и вие сте копирали подобно писмо и сте го изпращали. Но, ако искате мотивационното писмо да има ролята, която му е отредена:

Моля, не използвайте това писмо!

На ден получавам това писмо десетки пъти, а когато има повече от една обявени позиции – стотици пъти! Не ми вярвате? Самите вие колко пъти сте го използвали, като сте изпращали CV? Копирах го с грешките. Понякога го получавам без никакви грешки, понякога – с повече.

Получавала съм го едно към едно дори, когато мъж кандидатства, без дори да си направи труда да коригира рода. И за позиция шофьор, и за програмист, и за стоковед, и за управител, и за продавач-консултант. Все това писмо!

Ама ние сме го свалили от сайт, където го дават за пример как да се напише такова писмо, ще кажете възмутени. Да, но този сайт ви е дал пример как се пише, а не ви е дал ВАШЕТО мотивационно писмо. И няма как да го направи. Да, има правила за писане на мотивационно писмо, но първото от тях е: Не използвайте готово клише!

Няма как вашата мотивация, да звучи по същия начин, както тази на хиляди други българи! Така че – прочетете правилата, вземете примера, но напишете свое писмо, в което представяте себе си и изразявате личната си мотивация да кандидатствате за конкретна позиция при конкретен работодател. Дори вашето писмо не използвайте два пъти, пък ако ще и фирмите да са в един и същи бранш.

Ето ви поне 10 причини да не използвате този готов текст:

  1. С него вие демонстрирате абсолютна незаинтересованост към позицията и работодателя, защото използвате готови клишета и формално изпълнявате условието да прикрепите мотивационно писмо.
  2. Показвате неумение да изразявате собствените си мисли и да представите себе си.
  3. Показвате неуважение към себе си – представяте се като копи пейст, звучите като тълпата, която просто праща CV навсякъде и за всичко.
  4. Нито един работодател не иска хора, които още при кандидатстването не са положили поне мъничко усилия да представят себе си.
  5. Нито един работодател не иска хора, които не могат да кажат защо искат да работят това в тази фирма.
  6. Демонстрирате неумение да използвате указания. Фактът, че имате подобен модел на мотивационно писмо, означава,      че или сте го взели от подобен сайт, където дават препоръки и съвети какво и как да напишете. Или по-лошото – взели сте го от някъде, без дори да прочетете указанията.
  7. Често, за съжаление, това писмо съдържа откровени неистини. Компанията нито има „млад  динамичен екип”, нито това е „областта, в която вие възнамерявате да се развивате”, нито се ползва „с много  добра репутация”.
  8. Работодателите, които са чели това писмо хиляди пъти през последните години, просто…няма да го дочетат, дори да вмъкнете нещо, които наистина си струва да видят за вашата кандидатура.
  9. Работодателите, които не са толкова обръгнали, нямат много опит и попаднат на това писмо, с интерес могат да попитат какво знаете за стандартите на фирмата, например. А обикновено хората, които копират готови писма, не се правят труда да понаучат нещо за фирмата, в която кандидатстват…
  10.  С писмото трябва да изразите мотивацията си да работите конкретната работа в конкретната фирма. Затова напишете конкретно защо искате тази работа и защо искате да я работите в тази с фирма. С вашите думи – така, както бихте го казали на живо, ако ви попитат по време на интервюто.

Представете си човека, който чете това писмо. Отваря го – вашето. Отваря следващото – същото. Отваря отново – същото. Това моментално ви поставя всички под един общ знаменател, въпреки, че всяка една от кандидатурите има своите достойнства и характеристики, на които си струва да се обърне внимание. Не мислете за това, какво иска да прочете специалистът по подбор. Мислете как най-истински да представите себе си. Всеки човек е уникален! Това е негова силна страна 🙂 Това сте вие! Никой не може да се усмихва като вас, да говори като вас, да работи като вас. Затова, просто забравете това писмо и напишете своето. Успех!

 АВТОР : МИЛЕНА ПЕТКОВА

02 4916157

Chiarli007