+359 2 4916157

Много хора в един момент искат да напреднат в кариерата си, но не знаят как?  Понякога компанията не дава възможност за израстване или пък да се докажете. Възможно е самата компания да не предлага опция израстване на служител с вашата квалификация.

Ако сте изправен пред такъв проблем, значи е време да помислите за поемане на кариерен риск. Много хора се намират на позицията, която са в момента, защото не са се страхували да поемат риск. Успешните професионалисти не се колебаят да сменят компанията, за да получат повишение на новото място и така да изкачат още една стълбица в кариерното си развитие.

В случай, че сте готови да поемете кариерен риск, тогава най-добре е да направите план за кариерата си. Напишете на един лист къде искате да бъдете след една, пет и десет години. Това ще даде структура или скелет на вашата кариера и ще помогне на ума ви  да се фокусира върху конкретни цели. Проверете дали имате нужните умения, за да стигнете желаната позиция. Това ще ви помогне да се ориентирате какъв риск поемате и какво още ще ви бъде нужно, за да реализирате мечтата си.

След като имате план разгледайте следните възможности:

1.       Помислете вместо за позиция нагоре ….настрани. Възможно е на този етап най-доброто решение да не е издигане в кариерата, а да се преместите в друг отдел или в друга компания на подобна длъжност. Можете да направите и друго: да се присъедините към някакъв проект или организация с нестопанска цел и там да придобиете нови знания и умения, които след това да използвате в основната си работа.

2.       Откажете се от сигурната корпоративна работа. Това може да изглежда стряскащо предложение, но пък можете да стартирате ваш собствен бизнес или пък започнете обучения и след време отново да се върнете към този работодател, но вече с нов набор от знания.

3.       Присъединете се към екип, където можете да помогнете. Например, ако имате маркетингови умения, можете да помогнете на вашия IT отдел да внедри система или процес с който да подобри комуникацията в организацията. Идентифицирайте проблем и помислете какво решение вие бихте могли да предложите и как то ще подобри цялостната дейност на организацията.

4.       Рекламирайте себе си. Пристъпете към отговорности, които бихте имали на позицията, която искате да заемете. Потърсете критични процеси или проблеми в организацията и дайте предложения на мениджърите как могат да се разрешат. Когато действате така ще бъдете възприеман като човек, който заема по-висока позиция от тази на която е в момента и ще ви постави в светлината на кандидат, който може да бъде издигнат в йерархията.

5.       Продължавайте да учите и да придобивате нови знания. Имате ли нужда от сертификат, следдипломна квалификация или друго обучение, за да вървите напред? Понякога си заслужава риска да се лишите от известни удоволствия, за да придобиете нови знания и умения, които да ви отведат на следващото ниво.

6.       Включете се в дейности, които се извършват от доброволци. Може да намерите там отговори на въпроси, които търсите за проблемите в работата си. Можете да повишите някои свои умения и след това да използвате наученото. Ако искате да станете мениджър и да имате успех в управлението на хора, тогава можете да станете доброволец в организация, която има нужда от ръководители на екипи и така тествате доколко сте успешен в тази роля.

В случай, че искате промяна, тогава се налага да излезете от зоната си на комфорт и да рискувате. За да продължите напред, направете си план и се подгответе за скок.