+359 2 4916157

Техники за отговор на поведенчески въпроси по време на интервю

През 2016 година, повечето работодатели са използвали добре формулирани поведенчески въпроси с цел да открият веднага най-големите слабости на кандидата за работа.

Ще се интересуват за продължителни проекти в които сте бил ангажиран и ще Ви попитат как са се развили, как сте се справили със сроковете, имало ли е много напрежение и как точно сте се справили с него, по какъв начин сте преодолели колеги с трудни характери и т.н. На всички тези въпроси ще очакват да отговорите много конкретно и да посочите точна история.

Ще ви помолят да споделите информация като включите имена на хора, дати и измерими резултати. Възможно е да Ви попитат какви чувства сте изпитали по време на дадени събития. С две думи ще Ви тестват по много и различни начини.

Готови ли сте за това? Да разгледаме няколко техники и формули, по които можете да подготвите отговорите си на поведенческите въпроси.

Интервюиращият:

-Моля, посочете ми пример за проблем с който сте се сблъскал по време на работа и ми разкажете как сте го разрешили?

ВАШАТА СТРАТЕГИЯ: Проблемът, който ще използвате като пример трябва бъде възможно най-близък до потенциален проблем, който вероятно бихте имал в новата си работа.

  1. Помислете върху това, какви проблеми в момента биха могли да имат в отдела, където кандидатствате. Могат да са настоящи или бъдещи проблеми.
  2. Споделете пример, в който има положителни резултати и измерими резултати от решаването на подобен проблем на последната позиция, която сте заемал.
  3. Накарайте ги да се съгласят с Вас, че имате опит точно в областта за която търсят кандидат

Ето формулата по която трябва да „построите“ отговора си:

„Разбира се. На моята последна работа имахме проблем и ситуацията беше „Х“. Действията, които предприех бяха „У“ и положителния резултат до който стигнахме беше „Z“. В мейл, който изпратиха до всички колеги, аз бях похвален от моят ръководител „А“, за решаването на този проблем и намаляване разходите с около 15% за проект. Това ни позволи да намалим и времето за изпълнението му с една трета и това, което извлякох като поука беше „АВС“. Смятам, че това е опита, който търсите у бъдещия кандидат? Така ли е?”

Интервюиращият:

Какво харесвахте най-много и най-малко на предишната си позиция?

ВАШАТА СТРАТЕГИЯ: Внимание, това е подвеждащ въпрос. Трябва да демонстрирате, че това, което ви е харесвало най-много на последната работа са все неща, които ще се харесат и на мениджъра, който ще Ви наеме. Покажете, че на последната си работа сте имали възможност да демонстрирате много положителни и желани качества, които се търсят и в настоящата компания. Дайте конкретен пример как сте показал гъвкав и зрял на последната си позиция. Когато отговаряте на въпроса, кое не Ви е допаднало – дайте кратък отговор, в който няма негативен оттенък.

Ето формулата по която трябва да „построите“ отговора си:

„Това, което ми допадна на последната ми работа беше, че имах възможността да развия уменията си за управление на проекти. Например на мен ми беше възложено да управлявам проекта „Х“ и аз трябваше да изградя комуникацията между различни отдели и да съгласувам дейностите. Аз бях успешен, защото успях да въвлека лицата, вземащи решения и така да улесня процеса. Аз изградих система в която се отчиташе прогреса всеки ден и така всички можеха да бъдат мотивирани като виждат, че вървим напред. Искате ли да ви разкажа повече за това?”

Интервюиращият:

Разкажете ми за най-голямата грешка, която сте правил по време на работа и какво научихте от нея?

ВАШАТА СТРАТЕГИЯ: Помислете, какво реално искат да чуят. Покажете, че сте в състояние да се учите от грешките си, но не давайте негативни примери свързани с минало представяне. Дайте кратък отговор и демонстрирайте, че осъзнавате как сте постъпил и имате зрелостта да си промените поведението.

Ето формулата по която трябва да „построите“ отговора си:

“Благодаря Ви за този въпрос. Като цяло съм бил успешен на всяка позиция, която съм заемал, но съм имал добри и лоши моменти. Следя постоянно за качеството си на работа, за да мога постоянно да го подобрявам. Имал съм някои клиенти, които не бяха удовлетворени в степента в която ми се искаше. Това ме научи да наблюдавам внимателно определени „трудни“ клиенти и да се опитам да отговоря максимално на техните очаквания. Във вашата компания случва ли се да има такива взискателни клиенти?”

Разликата между кандидати, които имат подходящи истории и примери на поведенчески въпроси и такива, които нямат е огромна. Добрата подготовка за интервю за работа ви гарантира много по-голям успех, отколкото, ако отидете неподготвени.

В случай, че имате нужда от консултация как да се подготвите за интервю не се колебайте да се свържете с екипа ни.