+359 2 4916157

Шест качества, които мениджърите не търсят у кандидатите

Businessman Speaking with Client

Вие сте квалифициран кандидат, но въпреки всичко не успявате да започнете нова работа.Получавате покана за интервю,явявате се, но нещата приключват до там. Според статистиката мениджърите в подбора твърдят,че само 17% от кандидатите покриват изискванията за дадена позиция.

Мениджърите в подбора търсят у кандидатите широк набор от умения, но дори да ги притежавате, дали няма
нещо друго, което да ги спира да ви направят предложение?
Ето някои черти, които те със сигурност не искат да видят в бъдещия кандидат:

1. Липсата на енергия

Ако не сте енергична личност и не сте ентусиазиран да заемете тази позиция в тази компания, това със сигурност ще си проличи по време на интервюто. Ентусиазмът винаги се котира високо, защото показва,че вие сте целеустремена личност и готов да изпълнявате поставените задачи. Никой не иска да наема служители, които са флегматични, отпуснати, постоянно се оплакват и все недоволстват от нещо.
Не забравяйте, че дали сте енергичен или флегматичен ще си проличи още в момента в който отворите врата, за да влезете на интервюто.

2. Липса на хобита или лоша организация на свободното време

Мениджърите в подбобра искат да видят кандидат, който има и допълнителни увлечения и интереси.Никой не иска да наема роботи, които машинално изпълняват поставените задачи.Вие сте човешко същество и със сигурност имате хобита,интереси извън работата, за която са ви наели, а може би имате и допълнителна втора работа. Това показва,че вие можете да организирате добре свободното си време и сте човек с разностранни интереси, а това са качества, които се ценят във всяка компания.

3. Отлагането и изчакването на последния срок

Мениджърите в подбора не искат да наемат хора, които не са точни, закъсняват и не спазват поставените срокове.Разкажете за ваше участие в голям проект, когато сте имали повече задачи, но сте успели да намерите време да приключите всички навреме и да спазите сроковете на проекта. Такава случка със сигурност ще направи впечатление и ще получите по-лесно одобрение.

4. Да се явите на интервюто неподготвен
Да се явите на интервю за работа, без да сте проучили коя е комапнията, какво е нейното мото, нейната мисия и какво точно прави е наистина голям пропуск. Това със сигурност ще проличи по време на интервюто. Мениджърите в подбора ще разберат,че вие не сте написал “домашното си” и това ще окаже влияние при одобряването на вашата кандидатура.
Прочетете за историята на компанията. Научете важни факти от нейното развитие. Подгответе си въпроси, които бихте могли да зададете в края на интервюто и тогава ще покажете ангажираност към дейността на тази компания.

5. Сменяте прекалено често компаниите

Ако сте заемали десетки позиции в различни компании през последните две години или пък сменяте работното място на всеки шест месеца, това е ясен сигнал,че не знаете какво търсите и пък, че с вас трудно се работи.Това не означава да излъжете във вашето СВ. Бъдете честни.Разкажете за причините, които са довели до тези честипромени и посочете факти, че вие сте личност на коятоможе да се разчита. Опишете конкретни ситуации в които се доказва,че сте надежна личност.

6. Лош имидж в интернет пространството
Над 37% от мениджърите в подбора правят проверка на оналайн имиджа на кандидатите – присъствие в социални мрежи и в интернет пространството. Уверете се,че имате добра репутация в онлайн пространството и ако търсят информация за вас, няма да попаднат на неприятни факти и случки от вашето минало.В случай,че имате блог можете да разкажете за него или да го покажете и да обясните как се брандирате в него. Едва ли бихте искали информацията, която се появи за вас в Гугъл да стане причина интервюиращите да не ви се обадят повече.

Разбира се, качествата, които се търсят за всяка отделна позиция са различни. Със сигурност обаче, изброените по-горекачества не са сред тези, които се търсят у потенциалните кандидати. Направете всичко възможно да ги елиминирате.
Успех!

02 4916157

Chiarli007