+359 2 4916157

Пет грешки, които можете да допуснете при договаряне на заплата си

iStock_000017956323SmallPuzzle

Пет грешки, които можете да допуснете при договаряне на заплата си

Преговорите за заплатата могат да затруднят дори най-опитните професионалисти в продажбите.
От една страна никой не иска прави оферта, ако очакванията на кандидата са нереално високи, а от друга
страна не искате да се продадете твърде евтино.
Преговорите за заплата са изкуство, не са наука – така твърдят специалистите в подбора.Всяка индустрия, компания и длъжност са различни и затова трябва да се подходи индивидуално.Намирането на баланса може да не е лесно, но не е невъзможно.Тук ще ви представим петте грешки, които лесноможете да избегнете

Грешка №1 – Не знаете колко струвате

Преди да си купим кола, дом или телевизор, повечето от нас събират информация на базата на която да си съставят мнение за цената на това, което предстои да купят. За съжаление не можем да кажем, че хората проявяват същата далновидност, когато им се наложи да водят преговори за заплата.
Няма значение дали сте безработни или имате работа в момента- добре е да се информирате колко “струвате” преди да преминете към обмисляне на конкретна оферта.Много хора не си “пишат домашното” предварително и когато отидат на интервю не знаят каква е пазарната цена за техните умения.Като начало потърсете в интернет информация какви заплати плащат различните компании за позицията, за която ще ви интервюират и тогава отидете на срещата.

Грешка №2 – Обсъждате заплатата в аванс

В динамичното време в което живеем е разбираемо, че ще искате да разберете веднага каква ще бъде заплатата, за да не си губите времето, но тази стратегия може може да се обърне срещу вас.Помислете върху следното : можете да излезете от играта, защото преди да сте направили отлично впечатление, вече сте обявили сумата за която искате да работите. има и по-лош вариант : да обявите по-ниска сума от тази, която е предвидена за позицията.
Заплатата се обсъжда по правило в края на интервюто, когато сте сигурни,че компанията се е направила избора си във ваша полза и вие сте избрания кандидат.

Грешка №3 Приемане на първата получена оферта

Твърде често кандидатите за работа приемат първата оферта, която им се направи,защото се страхуват,че ако не се съгласят работодателя ще премине към втория в листата кандидат.Това може и да е било вярно преди години, но в днешно време има борба за намиране на качствени и талантливи хора. Да, не е приятно да се водят преговори за заплата, но повечето компании очакват това. Отдайте необходимото уважение на всяка получена оферта, но бъдете сигурни,че сте отстоявали най-доброто за вас самите. Когато разглеждате офертата не гледайта само заплатата, но и другите допълнителни бонуси, които съпътстват позицията. Вашата заплата е част от целия пакет възнаграждения, които ще получите за тази позиция.

Грешка №4 Да излъжете колко получавате в момента

Да, искате да получите по-голяма заплата на новото място и смятате, че ако посочите по-висока сума от тази, която действително вземата в момента, това би било успешна тактика. Вашият нов работодател лесно може да разбере колко действително ви заплащат и тогава ще стане ясно,че вие съзнателно се опитвате да го заблудите.
Кой иска такива служители в компанията си?
Специалистите в подбора съветват да не използате това като стратегия в преговорите за заплата.
Бъдете етични в постъпките си.

Грешка №5 Започвате преговори веднага след получаване на офертата

Независимо дали офертата ви удовлетворява или не, дайте си малко време за да я осмислите преди да направите следващия си ход.
Ако офертата, която сте получили е доста под очакванията ви, възможно е да се ядосате и да се чувствате обиден.Да водите преговори под влияние на емоциите не е препоръчително.Можете да поискате допълнителна информация – примерно какви са ви шансовете за кариерно развитие в тази компания?
Може предложената заплата да не ви удовлетворява, но пък възможностите за израстване в компанията да са големи и това съответно да промени вашето заплащане след време.
Обърнете внимание на допълнителните бонуси към заплатата:колко време ще ви отнема да пътувате до новото работно място, налага ли се да се преместите, колко отпуск ще получавате, има ли възможност да закупите акции от компанията и т.н.
Погледнете цялата картина и тогава преценете дали  плюсовете са повече за вас, отколкото минусите.

02 4916157

Chiarli007