+359 2 4916157

Пет грешки, които можете да избегнете при наемане на нови служители

Пет грешки, които можете да избегнете при наемане на нови служители

Колкото по-малка е вашата компания, толкова по-важно е да наемете правилните хора. Наскоро се публикува статистика, според която над 50% от компаниите в България са малки (тип семейни) фирми. (Уверяваме Ви, че наемането на правилните служители е изключително важно, независимо от размера на компанията, но съгласете, че когато фирмата се състои от трима и единият е „пълна скръб”….).

Грешките в подбора не могат да бъдат избегнати, но тук ще посочим пет, за които може би дори не подозирате, че могат да бъдат квалифицирани като такива:

1.Фокусирате се само върху уменията на кандидата и игнорирате неговото поведение. Опитът, знанията и уменията са несъществени, ако не бъдат използвани по подходящ начин. Според различни източници само 10% от новонаетите служители се провалят през първите 18 месеца, поради липса на специфични технически умения. Можете да научите кандидатът на определени умения, но ентусиазмът, междуличностните отношения и спазването на професионална етика е почти невъзможно да бъдат придобити в кратки срокове.

Препоръка: Поведението на кандидата е много по-важно от неговите умения в някои случаи. Служител, на който му липсват определени умения може да се превърне в най-добрия в дадена компания в кратки срокове, но такъв, на който му липсват „първите седем години” винаги ще ви накара да съжалявате, че сте го наели.

2. Наемате ваши близки или приятели за служители в компанията. Понякога събранията в дадена компания, могат и да приличат на фамилна среща, но много често вашият интерес да намерите отличен служител няма да се припокрива с профила на ваш приятел или роднина. Статистиката показва, че при наемането на познат или роднина, вероятността за конфликти се удвоява, защото такива могат да възникнат както на работното място, така и извън него.

Препоръка: Направете възможно роднини или приятели да не бъдат в един и същи отдел. Използвайте създадения процес на подбор от компанията и преминете през всички стъпки, за да бъдете максимално обективни. Помолете за референции от предишни работодатели и се уверете, че интервюто няма да се води от служител, с който бъдещият кандидат е приятел.

3. Ако вашата компания е малка, а не известно и утвърдено име, много е важно да не се опитвате да „продадете” позицията на кандидатът, а да го накарате да я „купи”. Малките фирми имат много по-голяма нужда от служители, които желаят да работят за тях, затова се опитайте да опишете максимално добре позицията и възможностите. Бъдете откровен и не създавайте очаквания, които няма да бъдете в състояние да реализирате. Добрите кандидати вече ще са ви проучили и ще знаят за компанията достатъчно. Това е добър показател, че те имат желание да работят при вас.

Препоръка: Разкажете за естеството на работата, за компанията и отговорете на въпросите, които биха могли да ви зададат. Бъдете честен и не се опитвайте да „продадете” позицията. Добрите кандидати ще видят положителните страни на вашето предложение и без да ги убеждавате. Търсите служители, които искат да са част от вашата компания. Тези, които постоянно трябва да убеждавате, че искат да работят за вас са пълна загуба на време и усилия.

4. Не пренебрегвайте интуицията си.Добре създаденият процес на наемане на нов служител би трябвало да ви помогне да идентифицирате правилния кандидат.Понякога нашата интуиция ни дава правилното решение още преди съзнанието да ни обяснило защо точно така сме преценили.Повечето интервюта изострят интуицията ни и се научаваме да разчитаме по-добре невербалните сигнали подавани от кандидатите.

Препоръка: Разпитайте служителят на рецепцията как се е държал кандидатът преди да бъде поканен на интервюто. Какво е правил докато е чакал? Понякога тази информация може да ви даде много по-добра представа за дадена личност, отколкото самото интервю.

5. Не се залъгвайте, че сте в състояние да промените петната по кожата на леопарда!Пазете се от мисълта, че сте в състояние да промените вече изградени навици у дадена личност. Отличен търговец с доказани резултати, който обаче прави ад животът на служителите в администрацията, едва ли ще се промени само защото сте го наели. Човек, който има навикът да спи до късно, няма да започне да става в 4 часа сутринта, защото работните смени го изискват.

Препоръка: Когато наемате нов служител в пакет с неговите знания и умения, върви и неговото поведение и възпитание. Приемете личността с нейните плюсове и минуси и ако минусите няма да са в голям ущърб на работата, направете компромис. Не се залъгвайте, че можете да промените изградени навици. Във втория случай, по-добре направете предложение за работа на следващият в листата кандидат.

02 4916157

Chiarli007