+359 2 4916157

5 съвета как да оцелеем в работата и да останем щастливи

5 съвета как да оцелеем в работата и да останем щастливи

Препоръките на психолози, социолози и други специалисти за това как да се избегне “прегарянето” на работното място

Работата почти винаги е съпроводена от стрес, но ако се следват някои прости правила, това натоварване може да бъде значително намалено или съвсем отстранено. Би Би Си събра препоръки от психолози, социолози и други специалисти за това как да се избегне „прегарянето“ и да се чувства човек щастлив на работното си място.

1.Разделяйте работата от живота. Дори и в мислите си

Мисленето за работата предизвиква неврози, които влияят лошо на работата. Тази очевидна за много хора закономерност сега вече е потвърдена от науката въз основа на теорията на границите – дисциплини, изучаващи отношението на човека към пространството и времето, които той смята за свои собствени. Ако проверявате пощата, идвайки си вкъщи след работа или в почивните дни, има риск да развиете невроза. Това е доказано при различни работи. Освен това дори само мисълта за това какво може да е влязло в служебната ви поща, се подлагате на същия риск и вероятно подлагате на него и близките си. Учените вече доказаха, че стресът на работното място е пренасянето вкъщи на свързани с работата въпроси се отразяват на семейните отношения, само че в ново изследване се говори, че за да изпитвате този ефект, не е необходимо да работите у дома, а дори само да мислите за работата. Проверката на служебната електронна поща в личното време е едно от нещата, които са на пресечната точка между личното и работното.

  1. Не мислете за заплатата, наслаждавайте се на работния процес

Работата заради възнаграждението в пари е малко продуктивна, смятат учените. Те доказват, че мисълта за възнаграждението в края на сложен и дълъг труд – например мисълта за заплатата в края на месеца – не мотивира човек. Мотивацията се променя в зависимост от това как се променя силата на асоциация между действията и определените от това резултати. Тоест работата предизвиква вътрешна мотивация тогава, когато тя се възприема като самоцел, обясняват специалистите. Колкото по-рано човек получи награда, толкова по-очевидна за него става връзката между работния процес и удоволствието от получаване на награда или заплащане, в резултат на което се увеличава вътрешната мотивация.

  1. Изолирайте се от информационния шум

Включвайки служебния компютър, човек веднага попада едновременно в няколко комуникационни среди. Всяка информация достига до нас по различни канали, изисквайки от нас реакция. Този ефект на информационния шум води до това, че в резултат ние се разсейваме и губим в безцелно блуждаене в социалните мрежи поне по няколко часа от деня. Освен това се увеличава и работният стрес. Най-популярната мярка за решаване на проблема е регулирането на информационната среда в офиса, но проблемът по-скоро е в биологичното устройство на човек. Когато човек споделя информацията със себе си, а именно в това се състои голяма част от нашата активност в социалните мрежи, у него се активира изработването на допамин. Именно поради това в моментите, когато в работата от нас се изисква концентрация или просто ни е трудно, ние мислим за социалните мрежи, бъркаме в джоба си за телефона и продуктивността спада. Да се изолираме от информационния шум може с няколко прости способа – задачите да се решават не едновременно, а поред; да се правят неголеми прекъсвания в работата и да се фокусираме върху дишането, ставайки от компютъра, и да изключваме излишните приложения от телефона си преди началото на работния ден.

  1. Не бъдете “уъркохолик”

Ако ви се струва, че сте незаменим, следващият етап е нервен срив, смятат учените. Като цяло „уъркохолиците” обичат всичко. Ако човек много работи и постига много, той е успешен. За някои хора етикетът, че са „уъркохолици” е почитане. Но има и хора, които поставят работата над всичко – отношения, здраве, впечатления и почивка. Цената, която те плащат за успеха, е твърде висока. Важно е да се разбере, че не всеки човек, който много работи, е „уъркохолик”, казва психотерапевт. „Уъркохолизмът” се определя не с това, колко часове прекарваме в работа, а с това, какво се случва в главата. За да разберете дали сте „уъркохолик”, отговорете на следните въпроси. Ако голяма част от отговорите е положителна, вероятно трябва да се замислите.

#Мислите ли как да си освободите време за работа?
#Често ли прекарвате повече време в работата, отколкото сте се готвили?
#Работите ли, за да не чувствате вина, безпокойство, безпомощност и депресия и това да ви помага?
#Ако ви забранят да работите, изпадате ли в потиснато настроение?

  1. Общувайте с колегите, за да избегнете депресия

Депресията е един от най-разпространените психологически недъзи. Депресията на работното място също е разпространена. Психолози в САЩ оценяват икономическите загуби заради депресия на работното място на служителите на 44 млрд. долара годишно. Голяма част от тези загуби се обяснява не с отсъствието на хората от офисите поради депресия, а от т. нар. показност – хората отиват в офиса независимо от депресията и работят далеч не с пълни сили. Разбира се, главни не са абстрактните числа на финансовите загуби и абстрактните понятия за демонстриране на показност, а това, че стотици милиони души в целия свят работят въпреки депресията, страдайки от това. Освен това в условията на офиса се смята за неприлично да се говори за психологическото състояние, а ако стане ясно, че човек има диагноза за депресия, към него започват да се отнасят с подозрение. В работните колективи все още съществува табу за разговори за психическото здраве.