+359 2 4916157

10-те най-трудни въпроса по време на интервю за работа

След статията в която посочваме най-често задаваните въпроси по време на интервю е редно да обърнем внимание, кои са най-трудните от тях. Освен самите въпроси ще се опитаме да дадем и подходящи отговори или насока, в която могат да бъдат търсени.

 

10-те най-трудни въпроса по време на интервю за работа10-те най-трудни въпроса по време на интервю за работа и техните отговори:

1.Защо трябва да наемем точно Вас?

Това е един от най пренебрегваните въпрос и този на който най-често кандидатите се оказват неподготвени. Това е, защото кандидатът не си е написал „домашното” за позицията за която се явява. Вашата задача в случая е да демонстрирате, че сте най-добрият кандидат. Прочетете внимателно обявата, вижте кои са ключовите моменти в нея и без кои умения е немислимо да получите тази работа. Следващата стъпка е да идентифицирате на кои предишни позиции се е налагало да ползвате тези си умения и да структурирате отговора си.

2. Защо има моменти във вашето резюме, в които не сте работил нищо?

Работодателите са наясно, че служителите могат да загубят работата си и да не могат веднага да си намерят нова. Когато отговаряте на този въпрос, задължително посочете дейностите, които сте извършвали във времето, през което сте били безработен. Различни проекти, в които сте участвали, доброволна работа към организации, грижа за член от семейството и направете така, че интервюиращия да остане с впечатление, че времето ви е било добре оползотворено.

3. Посочете ми едно нещо, което бихте искали да промените във вашата последна работа?

Не се изкушавайте да правите презрителни забележки за вашите бивши колеги или началници, защото не е добра идея да „изгаряте мостовете след себе си”. Отговорът на този въпрос ще повдигне едно друго питане: „След като сте бил наясно с този проблем, защо не сте направил нищо, за да го отстраните?” Подгответе си отговор, който да не поставя в неблагоприятна светлина ваш началник или ваш колега. Каква може да бъде евентуалната причина за това работата да не върви толкова добре – остаряла техника, която се използва в компанията е безопасен отговор.

4. Разкажете ми повече за Вас?

Тук обикновено кандидатите се впускат да разказват цялата си автобиография и паралелно с това да споменават несъществени факти и информация, които нямат отношение към интервюто. Постройте отговорът си върху четири момента: началните си години, образованието, трудовия стаж и последното си кариерно постижение. Наблегнете на последното. Направете го сбито и стегнато, няма нужда да разказвате какво сте правили през уикендите. На базата на тази информация ще ви бъде зададен следващия въпрос.

5. Ако трябва да обясните една комплексна ситуация на вашия 8 годишен племенник как ще го направите?

Бъдете в състояние да обясните по ясен и логичен начин различни икономически взаимоотношения, ипотеки и т.н. все едно разговаряте с малко дете. Напишете си „домашното” и покажете, че имате добро разбиране за индустрията, сектора и като цяло сте наясно с нещата, които се случват.

6. Какво би казал за вас, човекът, който най-малко ви харесва на този свят?

Посочете една черта от вашия характер, която в началото би могла да бъде изтълкувана като негативна, но в последствие да се окаже, че в действителност от нея има полза. Пример? Нетърпелив сте. Нетърпението може да създаде много проблеми на работното място, но ако това помага да се спазят сроковете, които са поставени от мениджмънта това определено променя картината. Помислете и за други подобни черти, които можете да посочите първоначално като негативни, но след това да се окаже, че всъщност носят ползи.

7. Разкажете ми за ситуация, в която старите методи не са могли да бъдат удачни?

Тук интервюиращият се опитва да разбере колко актуални са вашите знания по определен проблем. Дали сте креативен и дали бихте използвали нестандартни подходи, за да решите дадена ситуация. Може би вие имате желание да съвместите новите технологии в областта, в която сте специалист – например, използването на twitter в работата, която в момента вършите.

8. Разкажете ми за най-големият риск, който сте поемали?

Някои позиции изискват да бъдете по-упорити и да можете да рискувате, за да постигнете набелязаните цели. Посочвайки пример в който сте поели риск показва едновременно вашата способност да губите и да продължите след това, независимо, че не сте успели първият път. В допълнение говори за това, че можете да поемате риск, който в крайна сметка да доведе до успех начинаето, което ви е възложено.

9. Разкажете ни за решение на ваш началник, което е било предизвикателство за вас?

Тук интервюиращият се опитва да разбере доколко можете да бъдете смирени в определена ситуация. Би било добре да си подготвите някаква подходяща шега, за да отговорите на този въпрос.

10. Разкажете ни за случай, в който не сте имали подкрепата на екипа?

Този въпрос, който е насочен към вашето минало в действителност има за цел да разбере какво би било вашето бъдещо поведение в една нова компания и нов екип и какво сте научили от миналото. Опишете ситуацията от миналото, в която не сте имали подкрепата на екипа, посочете какви конкретни мерки вие сте предприели в дадения контекст и след това какъв е бил резултатът.

Трудните въпроси по време на интервю за работа

 

02 4916157

Chiarli007