+359 2 4916157

Как да отговаряме по време на интервю

5-typical-interview-questions-and-what-theyre-really-asking

 

Свръхквалифициран ли сте за тази работа?

Този въпрос по време на интервю за работа, може да ви накара да реагирате нервно. Дори бихте могли да се почувствате разочарован, ако сте служител с голям трудов опит, защото ще решите, че това е начин да ви кажат, че сте твърде стар. Компаниите не искат да правят грешки в подбора. Те не искат да наемат човек, който веднага след като намери по-високо заплащане би ги изоставил и би се преместил. Когато ви зададат този въпрос, опитайте се да видите скрития въпрос тук. Какво всъщност ви питат? Бързо ли ще се отегчите от тази работа? Дали наистина това е правилната позиция за вас? Ще бъдете ли удовлетворен? Отговорете на този въпрос.Те търсят помощ и подкрепа от вас, за да са сигурни, че ще постъпят правилно, ако изберат вас. Каквото и да кажете, бъдете сигурни, че ще ви слушат много внимателно. Ето някои съвети, как бихте могли да отговорите: “Да, може би съм малко повече квалифициран за тази позиция, но не е ли чудесно,че ще имате някой, който разбира какво е необходимо да се прави, който го е правил и му допада.” Не забравяйте,че по време на интервюто, въпросите, които няма да ви зададат, но на които ще се търси отговор са следните: – Наясно ли сте с тази работа? – Можете ли да я вършите? – Готов ли сте да я вършите в тази компания? – Колко е рисковано да наемат точно вас? Бихте могли да кажете:”Да, вярно е, че съм свръхквалифициран за тази работа, но тя е чудесна за мен, защото Х, У, Z (Х, У, Z са ваши лични причини, които са ви накарали да кандидатствате за тази работа). Трябва вие да кажете, защо тази позиция и тази компания са идеалния вариант за вас. По този начин ще намалите тяхното съмнение,че поемат голям риск, ако се спрат на вас. Помогнете им да осъзнаят,че вие наистина ще бъдете страхотно попадение в екипа и няма да съжаляват,че са ви наели. 

Бихте ли се преместили?

Готови ли сте да се преместите заради вашата работа? В много компании задават този въпрос.Понякога той води да прекратяване на интервюто, друг път – не. Дори, ако за тази конкретна позиция не се изисква това, компаниите искат да знаят,че служителя е гъвкав и така могат да разчитат на него в дългосрочен план. Първосигналният отговор на повечето хора е : “Бих обмислил тази възможност.” Това не е най-добрият отговор, който може да дадете.Дори да е истина. С този отговор вие поставяте мотивацията си да имате това работно място, пред мотивацията да бъдете най-добрия за тази позиция. Това е доста коварна разлика и със сигурност ще ви направи по-малко желан кандидат. Ето как е добре да реагирате в такава ситуация. Ако вашият отговор е “не”, тогава най-добре да го кажете веднага. Би довело до проблем, ако за тази работа се налага преместване, получите предложение и не сте готов да го направите. Бихте могли да използвате следната формулировка : ” Предпочитам да не се местя в момента.Нямам представа как ще се стекат обстоятелствата утре, но аз действително се интересувам от тази компания и тази позиция.” Ако вашата позиция е “може би”- от една страна не сте готов да си опаковате багажа и да заминете някъде другаде, но пък от друга страна не искате да изпуснете тази работа, защо не опитате нещо такова : “Да, имам интерес да направя кариера. Ако за тази цел е необходимо да се преместя, бих обмислил това като опция.”Това не ви обвързва с преместване. Вие потвърждавате,че кариерата е важна за вас. Можете да отговорите и по друг начин: “Къде живея не е най-важното за мен.Мога да използвам моите умения, да придобия нови, да развия кариерата си и по този начин да бъда още по-полезен за компанията на тази позиция.” По този начин вие отново “продавате” себе си и не се ангажирате с нищо конкретно. Тези отговори ще ви помогнат да изглеждате по-искрен, гъвкав и тактичен. Така разговорът ще върви в положителна насока, а това е голям плюс за всяко интервю.

Дайте ми пример, когато сте бил критикуван. Как се справихте?

Задаван ли ви е този въпрос? Когато го чуете, вероятно се чувствате като пациент на който извършват операция без упойка.Рекрютърите обичат да задават поведенчески въпроси, защото те им дават много информация за вас, за историята, която ще изберете да им разкажете, за начина по който ще го направите.По този начин те наистина получават много добра представа за това вашите умения и качества. Наясно са с каква нагласа ще работите, когато сте под напрежние. Въпросът как реагирате на критика е един от тези въпроси, за които е винаги добре да имате една или две истории под ръка.Истината е, че за да бъдете добър служител или за да имате успешна кариера, вие винаги трябва да сте отворени за критика. Ако не сте способен да приемате критика, тогава вие сте трудно обучаем, а това веднага ви прави по-малко ценен за компанията. И така – обучаем ли сте? Да имате способност да се обучавате е наистина страхотно предимство. Ето защо е важно да можете да приемате критика. Когато вие заемете отбранителна позиция и постоянно се защитавате, хората постепенно ще започнат да ви критикуват по-малко. Може би това звучи чудесно за вас, но в действителност не е.Критиката е част от процеса на комуникация и ако не могат да комуникират с вас, тогава ще бъде по-лесно да ви уволнят.Струва ви се твърде крайна мярка ли?Ако трябва да ви научат на нещо ново и за целта е нужно да ви коригират, то трябва да приемете идеята,че никой не е съвършен и всеки има нужда от коригиране. С този въпрос интервюиращия цели да си изясни доколко сте обучаем. Разкажете ми моля, за случай, когато някой ви е казал как можете да направите нещо по-добре, каква е била вашата реакция и какъв е бил получения резултат. Това е така наречената техника STAR – situation or task, action and resuls. Вие ще разкажете за ситуация в която сте били, за задачата, която е трябвало да свършите,какво действие сте предприели и съответно какви резултати сте получили.Подберете внимателно една или две истории от вашия трудов опит когато сте бил подложен на критика и ги разкажете по подходящ начин, за да създадете положително впечатление.

Разкажете ми за ситуация в която сте имали много задачи наведнъж?

Да ви питат за трудна ситуация в която сте били и как сте реагирали в нея е любима тактика на интервюиращите. Поведенческите въпроси в интервюто целят да разберат как сте реагирали в миналото на определени обстоятелства, за да имат идея каква ще е вашата реакция, ако тя се повтори отново. Постъпките от миналото характеризират най-добре бъдещето поведение.Причината да ви зададат този въпрос е, че искат да разберат дали няма да се “побъркате”, ако имате много задачи и се окажете в стресова ситуация. Знаем,че за счетоводителите такъв стресов период е приключването на счетоводната година, за търговците периода около Коледа. Дори да не сте на такива позиции е възможно работата, която ви е възложена да ви стресира. Когато разкажете как сте се справил в такава ситуация вие давате представа как бихте реагирали на повечето проболеми, които можете да имате по време на ежедневните си изпълнения.Този въпрос цели да разбере дали и как ще се справите с промените и по-голямото натоварване.Можете ли да се адаптирате? На практиката искат да видят начина по който ще се справите в стресова за вас ситуация.Един от възможните отговори може да бъде такъв: “Всички имаме моменти в които е по-натоварено от обикновено.Моят начин да се справя с всички задачи е да ги степенувам по важност.Тези, които са критични, са с приоритет.” Тук е добре да разкажеете конкретна история от вашия трудов опит, за да подкрепите с факти горното твърдение. Можете да подходите и по друг начин: “Аз бих предпочел в такива ситуации да се обърна към моят супервайзор и заедно с него да обсъдим кои задачи са с най-голям приоритет. Така ще се чувствам по-спокойно, защото имам неговата подкрепа и гледна точка.” Много хора отговарят, че остават след работа и работят извънредно, за да приключат задачите. Целта на този въпрос не е дали вие можете да работите много часове, а дали можете да работите по интелигентен начин. затова приоритизирането на задачите,като механизъм за справяне със стреса ще ви открои от другите кандидати и ще накара компанията да предпочете вас.

Опишете вашият стил на работа?

Моля, опишете вашият стил на работа? Това е един от най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа и много хора напълно се провалят,защото не разбират какво точно работодателя иска да знае.Работодателят не се интересува от вашата личност, когато ви задава този въпрос (как се обличате например). Те искат да знаят как вие работите. Някои хора си вкарват автогол с отговора на този въпрос. Един пример за неправилен отговор е: “Не обичам конфликти и се старая да ги избягвам.” Това какво общо има с вашия стил на работа? Нищо. Първо вашият стил на работа трябва да съответства на естеството на работата, за която кандидатствате. Как вашият стил е в синхрон с това,което трябва да бъде свършено.Ако примерно позицията е ниво изпълнител -примерно попълване на данни, никой няма да очаква да предлагате творчески решения на проблемите. Работодателят очаква да чуе дали вие работите по-добре сам или като част от екип. Може би вие имате предпочитания към един от двата стила на работа, но трябва да знаете кое е удачно за конкретната позиция. Ако вие сте гъвкав и можете да работите добре и сам и като част от екип, тогава разкажете как точно го правите. От какво се нуждаете за да свършите добре дадена задача : само от щриховане на задачата или имате нужда от подробни, детайлни указания за всичко, което трябва да свършите? Много е важно да уведомите предварително как предпочитате да ви дават задачите, защото ще се чувствате некомфортно, ако работите по един начин, а ви дават задачите по другия. Така ще сте постоянно под стрес и скоро няма да харесвате работата си, дори да сте искали да правите точно това. Добре е да изберете някои от вашите най-добри качества (тези, които пасват най-добре на позицията) и да говорите за тях: -Организирани ли сте добре? -Можете ли лесно да сменяте задачите по които работите? -Работите ли бързо или обичате да изпипвате детайлите? -Интересно ли ви е да поемате нови задачи или проекти? -Имате ли умения да планирате? -Държите ли да бъдете винаги сред най-добрите в екипа? Естествено вие не можете да бъдете всичко това,но пък можете да си подготвите стратегически отговор на този въпрос, който да разкрие вашите най-добри качества и как точно те ще паснат на позицията за която кандидатствате.

 

02 4916157

Chiarli007