+359 2 4916157

Добра идея ли е да носим оранжево по време на интервю за работа?

3036012-slide-s-1-navy

Цветовете разполагат с много власт. Психолозите казват,че те могат да ни успокоят, да ни накарат да огладнеем, да повлияят върху настроението ни. Дали могат да ни помогнат да получим желаната работа?
Със сигурност правилният избор на цветове няма да компенсира липсата на опит и квалификация, но ще ви даде значително предимство пред останалите кандидати. Според едно проучване на Harris Interactive проведено за CareerBuilder се оказало, че работодателите и специалистите по човешки ресурси приписват определени качества на кандидатите в зависимост от цветовете, които носят по време на интервюто.
Например:
Черно внушава лидерство.

Червеното е цвят на властта.

Синьото създава впечатление, че лицето е отборен играч.

Сивото означава логично и аналитично мислене.

Бялото дава усещането, че са организирани.

Зелено, жълто, оранжево и лилаво са свързани с творчеството.

„Вашият външен вид казва много повече за Вас, отколкото това,което говорите или начина по който го казвате.“ Твърди Карол Дайвидсън – имидж специалист и експерт в Ню Йорк.
Изборът на правилното облекло е важен елемент, който умело ще допълни вашата биография и цялостното ви представяне по време на интервюто. Добре е да съобразите цвета на облеклото с индустрията , в която ще се развивате.

Тъмносиньото не е подходящо, ако кандидатствате за творческа работа
Този цвят изпраща послание към останалите участници, че сте предприемчив, надежден, честен и могат да ви се доверят и е чудесен, ако кандидатствате в сферата на финансите или правото. В случай,че интервюто е за творческа позиция това може да създаде впечатление,че сте твърде консервативен.
Работодалите от проучването на CareerBuilder посочват,че над 23% избират кандидати, които са заложили на този цвят.

Черно се носи, ако интервюто е за мениджърска позиция
Черното е изключително силен цвят и е най-високо по скалата на власт, казва Дейвидсън. В случай,че вашето интервю е за позиция в която Вие ще носите голяма отговорност, тогава това е правилния избор на цвят. Работодателите на CareerBuilder също залагат на черното, когато трябва да наемат кандидат на управленска позиция.

Кафявата гама и с какво се олицетворява тя
Карол Дейвидсън твърди,че кафявато създава усещане,че промените при Вас се случват бавно и като цяло тя не препоръчва да носите такива цветове, когато се явявате на интревю за работа. Положителните качества на кафевият цвят са,че действа успокояващо, но ако индустрията е иновативна, това може да се създаде впечатление, че Вие сте твърде пасивни и трудно ще се справите със стреса и ритъма на работа.

Сивото е подходящо за всяка индустрия
Чудесен избор е сивото и с него можете да отидете на интервю във всяка индустрия. То изпраща послание,че сте мъдър, надежден и твърд като скала. Разбира се, ако позицията е в рекламна агенция е добре към сивия костюм да добавите цветен шал за дамите или лилава врътовръзка за мъжете. Така ще подчертаете вашата индивидуалност.

 Червеното е от силните цветове
Ако срещу вас стои човек облечен в червено, посланието е, че той е смел и уверен. С този цвят трябва да се внимава много, защото в много индустрии той може да бъде изтълкуван като прекалено силен и агресивен.
Червеното може да създаде усещането,че кандидатът е властен, упорит и притежава бунтарски дух.Има много тънка линия в нюансите на червеното, които могат да изпратят такова послание и затова трябва да се внимава много с него. Подходящ е за позиции в областта на продажбите или на правото.

Белият цвят внушава,че сте човек, който обръща внимание на детайлите
Бялото е успокояващо и създава усещането за ново начало, безпристрастност и чистота. В случай,че позицията изисква да вниквате в детайлите това е чудесен избор и ще подсили впечатлението,че вие сте подходящия кандидат.
Карол Дейвидсън твърди,че когато заложите на лилавото, вашето послание към околните е,че сте уникални, но тя категорично съветва да не носите оранжево.

Зеленият цвят се свързва със спокойствието и благополучието
Този цвят ще създаде приятна и успокояваща атмосфера по време на интервюто и ще изпрати сигнал, че Вие сте човек, който има желание да се развива и да израства в кариерата.

Жълтото е цветът с който ще декларирате, че притежавате артистични умения , оптимизъм и креативност.

Оранжевото е на първо място в списъка на CareerBuilder за най-зле подбрания цвят с който можем да се явим на интервю за работа. Повечето рабодатели го възприемат като непрофесионално отношение към работата, която ще ви възлагат.

Тъмните цветове се възприемат като авторитетни, формали, а светлите създават усещане, че човекът е по-достъпен и с него лесно се работи. Ярките цветове изразяват увереност, а приглушените създват впечатление за консерватизъм.

Когато съчетаете контрастни цветове, вашето послание е,че сте силна личност и имате твърд характер. Обратното – колкото е по-нисък е контрастът в облеклото, толкова по-отзивчиви и приятелски настроени изглеждате.

02 4916157

Chiarli007