+359 2 4916157

6 токсични мисли, които успешните хора избягват

Имате ли понякога усещането, че се саботирате? Хващате ли се да имате негативни мисли, които знаете, че трябва да избягвате? Да, много от нас го правят. Токсичните мисли са нещо, което успешните хора избягват, защото те са наясно, че вредят на кариерата ни.

Когато разпознавате мислите, които ви дърпат назад, можете да ги промените и да ги направите по-позитивни и така да станат полезни.

  1. „Всичко трябва да е перфектно, за да имам успех.“

Перфекционизмът е невъзможна цел. В края на деня няма перфектно резюме, няма перфектно интервю и няма перфектна работа. Всеки и всяка работа си има своите силни и слаби страни и никой е перфектен.

Вместо да се страхувате да направите промяна в кариерата си или да се съсредоточите върху неща, които още не сте постигнали, рискувайте, направете грешка и потърсете възможности да подобрите нещо в себе си или в работата. Изпробването на нови неща е начина по който се учим и развиваме нови умения. Когато си поставяме високи очаквания, това ни прави емоционално напрегнати и непродуктивни.

  1. „Аз съм обречен на провал.“

Понякога можем да се чувстваме изтощени от преодоляване на препятствия, от ежедневния стрес и други трудности, които са част от живота. Истината е, че всичко е във вашите ръце и няма план как да се провалите или как да успеете.

Вместо да се фокусирате върху крайната цел и върху мисълта дали ще се провалите или ще успеете, по-добре се съсредоточете върху процеса и това, което можете да постигнете по пътя.

 Дори да правите бебешки стъпки е по-добре, отколкото да не правите никакви стъпки. Винаги можете да намерите онлайн курс на който да се запишете или пък да направите нови контакти, които да ви бъдат полезни в бъдеще. Не забравяйте да празнувате малките победи, които постигате по пътя.

  1. „Имам нужда от одобрението на другите, за да успея.“

Страхът от това, което другите мислят, принуждава хората да стоят на позиции, които не харесват и ги карат да се чувстват неудовлетворени. Много хора се притесняват какво ще си помислят другите, ако преминат към кариера с по-малко отговорности или пък по-ниско заплащане.

Всеки има различни ценности. Това, което е важно за един човек, може дори да не е в скалата с положителна оценка на друг. В края на краищата ще бъдете много по-щастливи, ако правите това, което искате, вместо да се опитвате да угодите на останалите.

  1. „Аз „винаги“ или „никога“ не правя това.“

Ако казвате това, означава, че нямате контрол върху собственото си поведение. Не забравяйте, че всеки може да се промени, дори и вие. Промяната е начина да се развивате и да стигнете там, където желаете. Съсредоточете се върху използването на език, който е положителен и който показва, че можете да контролирате живота си.

  1. „Моето минало диктува бъдещето ми.“

 Когато сте преживели нещо негативно, като загуба на работата, лесно е да изгубите вяра в бъдещето. Само защото сте имали трудности в миналото не означава, че няма да постигнете целите си в бъдещето. Приемете го като възможност да преоцените това, което искате, начина по който да го постигнете и бъдете готови да поемете известен риск.

  1. „Моите емоции са моята реалност.“

Вашият вътрешен глас е най-страшния ви критик. Понякога той ще ви казва: „ти не си достатъчно добър“, „никой няма да те вземе“, „ти не си достатъчно квалифициран“ и т.н. Важното е да подготвите контрааргумент за всеки отрицателен коментар и да се борите с вътрешната критика. Ако се съмнявате в квалификацията си, припомнете си уменията и способностите, които притежавате. Вашите емоции са само емоции, а не факти, нали така?

 В крайна сметка, нашите мисли са само мисли и те могат да бъдат анализирани и променяни така, че да станат по-позитивни и полезни за нас.