+359 2 4916157

Кариерни съвети за millennials

Millennials: бъдещи лидери, служители във високотехнологична среда или мързеливи работници?

Родените в началото на 80-те до края на 90-те години биват квалифицирани както с положителни, така и с отрицателни етикети. Дали и доколко са справедливи стереотипите не знаем, но е факт, че те могат да се окажат истинско препятствие за намиране на работа или израстване в кариерата. Как могат millennials да се преборят с тях и да демонстрират истинската си автентичност? Ако сте един от тези millennials тук ви предлагаме различни стратегии, за да изградите успешна кариера.

# 1: Ангажирайте се с цел.

Родените в дигиталната епоха са гъвкави, адаптивни и умеят да мислят бързо – качества, които могат да ви предложат постоянен поток от възможности в една или различни компании. Възможно е първоначалните позиции на които да стартирате да не са точно това, което сте си представяли, че ще работите един ден, но не спирайте да се обучавате и да трупате нови знания. Трябва да сте наясно, че ако не се фокусирате в конкретна цел, трудно ще имате успех. Затова не се разпилявайте, а се ангажирайте с ясна и конкретна цел, която искате да постигнете. Когато сте на интервю за нова позиция, бъдете готови да обсъдите,  защо сте напуснали всяка от предишните си длъжности, какво сте научили от нея и как ще използвате този опит, за да имате още по-голям успех в бъдеще.

# 2: Търсете съответствията между корпоративната култура и вашите ценности.

Millennials искат интересна и смислена работа и за тях е важно да работят в отворена и ангажираща се с проблемите на околната среда компания. Когато правите нещо, което истински ви интересува и което има значение за вас, това може да увеличи значително производителността ви. Подхождайки със страст към задачите, които са ви поставени и така ще си осигурите бъдещия успех. По време на интервюто не пропускайте да зададете въпроси за компанията и нейната култура, за да прецените доколко тя отговаря на вашата ценностна система.

# 3: Останете „гладни“ за знания.

В дигиталната ера сте затрупани с информация от различни източници, но вие знаете как да мислите бързо, да анализирате важното и да развивате нови умения, които да съответстват на бързо променящата се среда. Тези качества са много привлекателни за бъдещите работодатели. Не спирайте да учите, защото способността да усвоявате нови неща е най-желателния актив, който работодателите търсят у новите служители.

#4: Не забравяйте да развивате уменията си за комуникация.

Макар да прекарваме по-голяма част от нашето време зад екрани, човешкия контакт е жизненоважен. Не спирайте да надграждате уменията си за комуникация и изграждане на междуличностни взаимоотношения. Задължително ги опишете в СВ-то си по време на интервюто ги докажете, като зададете подходящи въпроси с които да си изясните позицията и вашите задължения. След интервюто можете да изпратите благодарствен мейл, защото личното отношение винаги има значение.

 # 5: Покажете „нетехнологичната“ си страна.

Важно е да можете да се изключвате от „виртуалния“ свят и да се връщате в действителността. По време на срещи и интервюта, задължително изключвайте телефона си. Демонстрирайте своята „нетехнологична“ срана, като разкажете за вашите хобита, интереси и доброволческа дейност. Служителите с разнообразни интереси стават най-успешни.

# 6: Положете повече усилия от останалите.

Днешният пазар на труда не толерира посредствените. Необходимо е да работите малко по-усилено, за да се откроите от тълпата. Набавете си знания, създайте си връзки и придобийте опит, който ще ви отведе на мястото, където искате да работите. Усвоявайте нови практически умения и надхвърлете очакванията на вашите мениджъри и клиенти. По време на интервюто подчертайте, че сте готови да работите допълнително, за да постигнете това, което желаете.

Инвестирайте в нови знания и планирайте кариерния си успех.